Yvonne Johansson

KALLT! KALLT! KALLT!

Publicerad 2010-01-31 11:10:51 i Allmänt,

Varför ska det va så kallt. Det går väl an om man kan stanna inomhus o ta det lungt men det är inte roligt om man har en häst som man måste tuffa sig ut till. Får fylla på k-sprit igen när jag ska tanka idag för bilen var allt bra seg igår. Jag hade tänkt hämta hö idag också men det blidde inte något av det. Bonden skulle åka bort så jag får försöka hämta hö nångång i veckan. Vågar inte riktigt vänta tills nästa helg. Har inte så många balar kvar och tänk om bonden inte är anträffbar igen. Igår när jag åkte hem från stallet så hade det inträffat en olycka eller en avåkning igen på Örslösavägen. Såg alla blinkande ljus på avstånd och tog då vägen genom Råda istället (samma väg jag såg älgarna på). Det har visst inte varit en sådan här vinter sedan 2:a världskriget säger dom och jag börjar undra om det inte är en ny liten is tid pg.
Mallen har inte haft täcke på sig på några dagar. Jag har känt att han tycker det är jobbigt och har börjat klia sig. Han har haft täcke på sig välldigt mycket sedan jag bytt stall och jag är lite rädd att han ska få ohyra i pälsen. Han har en välldigt tjock päls trots det och i sommras hade han pälsen kvar på magen tills midsommar. Han ser ut som en förvuxen shettlandsponny tycker jag och han har blivit fet igen. Det är välldigt mycket energi i höet, för mycket kanske för hans bästa men det är bra för hans hosta. Jag brukar vattna det ordentligt och då försvinner en del av näringen, men nu har jag inte gjort det under hela tiden som det varit kallt. Så nu ser han ut som han gjorde i sommras när han gick på bete. Så fort det blir mildare igen så ska jag börja vattna höet så han kanske hinner gå ner i vikt lite grann innan han åker iväg på betet och förresten, när det är så kallt ute är det bra med lite extra späck. Ska senare i vår bada honom grundligt med något shampo som är bra mot klåda.

Hannibal Brooks!

Publicerad 2010-01-28 17:48:56 i Allmänt,

Jag vill tippsa om en film som jag tycker är välldigt bra. Den heter Hannibal Brooks och är gjord 1969, och den går just nu på Tv kanalen TCM. Den handlar om en Engelsk krigsfånge under 2:a världskriget som får jobba som elefant skötare på ett Zoo. Han lyckas rymma och med sig på färden över alperna har han med sig en elefant vid namn Lucy. Filmen är en komedi men mycket dramatik i. Tänk er själva att att försöka rymma med elefant med tyska soldater hack i hälarna.

Animerade bilder.

Publicerad 2010-01-27 23:29:22 i Allmänt,

Var ute på nätet och sökte på animerade bilder och hittade www.animerade-gif.com Kika in där. Finns mycket skoj att titta på. Jag har inte haft någon ro på senaste tiden att göra något men nästa gång hade jag tänkt att försöka mig på en gubbe som går eller kanske en häst som springer. Jag har lagt den här bland mina länkar på min bloggsida.

Busväder på G.

Publicerad 2010-01-26 22:50:00 i Allmänt,

Får se vad för väder vi vaknar upp med imorgon bitti. Det ska ju börja blåsa och komma mer snö. Den här vintern kan vi inte klaga på att det regnar för mycket ialla fall. Svenskar är ju bra på att klaga på vädret. Om det är lagom kallt och det ligger lagom med snö på marken så det inte blir så mörkt, då är det en perfekt vinter. Inte regnigt och fuktigt väder. Det är perfekt i hagarna för hästarna nu när marken är frusen och full med snö. Förra vintern var det bedrövligt att gå där. Jag trampade ur stövlarna en gång när jag fastnade. Det var bara att välja att antingen ramla raklång i leran eller trampa ur stövlarna och doppa fossingarna i den.
 Jag har inte fått ro att skriva i bloggen på några dagar för jag har haft fullt upp med att leta kärra att hämta hö med, igen. Kärran jag brukar låna är fortfarande inte lagad. Det är stressande det här med hö hämtning när man inte mår så bra i ryggen. Jag skulle vilja hämta mycket hö på en gång så jag slapp tänka på att hämta hö på ett tag. Man har ett stort ansvar när man har djur för man kan ju inte låta det stå och svälta för att maten tagit slut. Det är mycket som ska stämma in. Väder, tid för hämtning, ryggont och om jag kan få hjälp med att få upp höet på loftet. Jag tycker om min lilla pålle men när han har gått hädan så kommer jag kunna slappna av och slippa tänka på sådant som jag måste göra fast jag har så ont så ibland så jag hellre skulle vilja stanna hemma och ta det lugnt just då, så att värken inte ska bli värre. Min hovslagare tyckte jag skulle ha honom på lösdrift för ponnys som är lättfödda, eftersom han han är så välldigt lättfödd, men var kan man hitta sådant? Då skulle jag slippa hårt arbete när jag mår som sämst. Hittils har jag haft tur sedan jag flyttade Mallen till det nya stallet. Jag brukar nångång om året bli så dålig att jag inte kan göra nånting och måste då låta nån annan sköta Mallen. I det förra stallet skötte dom som hade stallet höhämtningen, men stallet var inte bra för Mallen. Han är mögelkännslig och om jag haft kvar honom så hade han förmodligen blivit allvarligt sjuk. Kemin i stallet var inte heller bra. Det var obehagligt att vara där pg. av att det bråkades så mycket. Jag får tänka som så att snart är det sommar igen och Mallen far iväg på bete på Kållandsö om allt går bra. Mallen har fått en svullnad på skapet som han haft i ca 2 veckor. Jag tittar efter varje dag om svullnaden gått ner. Det finns inga sår, bara en svag rodnad, och under skinnet känns en lätt platt förhårdnad, stor som ca 2 femkronor ungefär. Hela den sidan på skapet som förhårdnaden sitter på har varit svullet  men den har gått ner lite. Förhårdnaden finns dock kvar under huden som ser annars fin ut, inga sår syns. Jag har sökt på internet för att få någon vägledning om vad det kan vara, och det kan vara allt från hudtömmer, inflammationer och himmel vet vad. Jag avvaktar så länge och så länge han inte ser sjuk ut eller får feber så väntar jag. Om det är en s.k. Sarcoid (hudtumör) och om man tar ett prov från den, så kan hudtumören som kanske inte är en farlig tumör bli irriterad och börja växa och då bli en elaktumör. Sarcoider vill gärna blomma upp där huden är tunn på kroppen. Äldre hästar är kännsligare för sådant (han fyller 19 år till sommaren). Han kan också ha fått en vanligt inflammation med varbildning och med lite tur så läker det ut av sig själv. Det kan vara en Ink också men det är mest yngre hästar som får det och Mallen har alldrig haft en Ink förut. Ju mer man letar efter en förklaring till svullnaden ju mer skenar fantasin iväg.
 

Kort på Älg i Råda.

Publicerad 2010-01-20 19:59:05 i Allmänt,

Nu är jag i farten igen och hicka har jag också fått. När jag åkte hem från stallet idag så tog jag vägen genom Råda. I skogen strax innan där joggingspåren finns så stod en stor älg nästan uppe på vägen. Jag stannade och älgen gick in i skogen igen. Jag stannade och klev ut och såg då 4 älgar. En älgko och tre tjurar med luggslitna horn. Den ena hade bara ett horn. Jag försökte ta kort på dom men när jag zoomar med mobilkameran så blir bilden sämre. Hoppas ni ialla ser att det är en älg.

Mallen rejsar!

Publicerad 2010-01-20 19:15:50 i Allmänt,

Vill bara tippsa om en filmsnutt på Mallen och Shalimar som rejsar tillsammans. jag kan inte lägga in filmen här eftersom filmen inte är min och den finns inte heller på Youtube. Filmen är från Mallens förra stall där han stod uppstallad och det är Reneé som äger Sharlie som filmar med mobilkameran. Nästa gång jag skaffar en ny mobiltelefon så ska jag se till att få en mobil som ger bättre och tydligare bilder.
Här är i alla fall adressen till sidan där filmen finns. Gå till övriga hästar på sidan och sedan Shalimar rejsar www.123minsida.se/stallostby

Nu är Julen över. Snyft!

Publicerad 2010-01-13 19:36:18 i Allmänt,

 Idag har jag börjat plocka ner lite Julsaker och jag har bytt gardin i köket och hängt upp skomakarlampan istället för Julstjärnan som hängt i köksfönstret. Känns vemodigt för jag tycker om Julen och det är ju fortfarnade snö ute. Undrar hur länge den kommer ligga kvar? Man är inte så van vid att snön ligger kvar så länge här nere. Vissa vintrar regnar det bara så man undrar om man ska behöva bygga en stor båt, som Noa, ni vet Noaks ark. Sedan kommer det vintrar då det verkligen är snö och det blir smällkallt så man skulle vilja gå i ide så man slapp gå ut. Dom senaste dagarna har det inte varit så kallt utan lagom. I måndags när jag var på banken så hörde jag två st prata med varandra och den ena sa att det var ricktigt sommar ute, och det var verkligen fint. Solen sken, allt var vitt, ingen blåst och lagom kallt. Igår och idag har det varit välldigt dimmigt så man har fått krypa fram på vägen till stallet. Hoppas solen kikar fram i morgon, då kommer landskapet med all sin prakt att lysa verkligen fint. Ikväll klockan 21:00 på 1:an sänds sista avsnittet av Morden i Midsommer. Vad jag har hört så ska det vara det sista avsnittet överhuvudtaget i serien. Tom Barnaby har väl kommit att bli så gammal att han ska gå i pension. Känns vemodigt där också för jag gillar den serien. På trean samtidig, sänds första avsnittet i serien Morden i Midsommer. Tur att jag har dom flesta avsnitten på band så att jag när som helst kan se om dom, så länge banden och VHS apparaten funkar vill säga. 
 

Akvareller.

Publicerad 2010-01-11 20:21:08 i Allmänt,

Hittade några gamla akvareller som jag gjort för länge sedan. Hästhuvudet är säkert nästan 20 år gammalt. Musen däremot, är bara några år gammalt. Om ni kollat in min blogg tidigare så känner ni nog igen musen som heter Max.



Bilderna är lite mörka. Jag fick inte till något bra ljus när jag fotade av dom. Det var mörkt ute. Bäst blir det om jag fotar när det är ljust ute. Jag brukar gå ut på min inglasade balkong när det är dagsljus och fota av saker.

http://teckna.ning.com

Publicerad 2010-01-10 10:13:22 i Allmänt,

Vill bara tippsa om en sida på nätet som kan vara intressant för den som gillar att rita och måla. Här kommer också en nygjord animation som jag lite snabbt plitat ihop.

Snöbollskrig

Publicerad 2010-01-09 10:27:13 i Allmänt,



Hoppas ni ser att det ska föreställa en snöboll som kommer farande. Gjorde den här animationen i gimp nyligen. Ha en trevlig helg och roa er lite i snön om det inte är för kallt.

The day after tomorrow.

Publicerad 2010-01-08 17:33:31 i Allmänt,

Här kommer ett filmtipps. The day after tomorrow handlar om hur det kan bli om vi inte stoppar den globala uppvärmningen. Filmen som jag fått tag på här, är dubbad på tyska, men orginalet är på Engelska.

Ny istid på G?

Publicerad 2010-01-07 23:21:17 i Allmänt,

Jag läste på löpsedeln i dag att en liten istid kanske var på gång. Jag vet inte ricktigt vad jag ska tro men vädret har dom senaste 15 åren enligt mitt tycke varit lite mer extremare mot vad vädret var tidigare i mitt liv. Över hela världen verkar vädret bli extremera i sitt beteende. Jag läste senare artikeln om den lilla istiden på aftonbladets hemsida och fick också reda på att vädret kunde ändra på sig pg av solens solfläckar och månens dragnings kraft mm. Så det är inte bara människans nedsmutsning som spelar in. Så länge jorden har funnits och så länge jorden finns så kommer väder och kontinenter att ändra på sig. Det är bara att se tillbaka på jordens historia. Människan har levt på jorden en välldig kort tid imot vad andra djurarter har levt på vår moder jord. Dinosaurierna har levt längst och några av dom finns fortfarande kvar. Dom överlevde dom svåra klimatförändringarna som skedde efter att en stor astroid krashade in i jordens skorpa. Ni har nog läst om det, men nu är en ny asteorid på väg rakt mot jorden som är ca 300 meter i diameter i omkrets. Hoppas jag skrev rätt nu. Ni kan söka på Google om asteoriden. Jorden har annars varit rätt förskonad ifrån aesteroidnedfall, men se på vår stackars måne hur ärrad den är. Jag har läst nånstans att det är tack vare vår måne som vi är förskonade ifrån stenbunglingarna som far runt därute men förr eller senare så dimper det ner någon liten sten på jorden. Oftast brinner dom upp i jordens atmosfär, men större stenar klarar resan och gör en krater nånstans om den inte hamnar i nå´t hav.
Ingenting i vår värld är bestående, allting är i förändring. Kontinener flyttar på sig, vulkaner får utbrott och klimatet skiftar. Förr eller senare så dimper det säkert ner en ny jättestor aesteorid ner också som får nästan allt liv på jorden att försvinna igen. Ursäkta mig idag. jag har en slags domedags känsla över mig. Dom visade på nyheterna förut hur vädret var i övriga världen. Förresten gick bilen bra idag men jag körde i diket med skottkärran när jag skulle ut till gödselstacken, för snön som nyss kommit hade skymt den lilla bron över diket till gödselhögen. Bron var visst smalare än jag trodde. Jag landade mjuk men blev lite skraj när jag trodde jag skulle försvinna under all snö. Diket var rätt djup, djupare än jag trodde. När jag åkte hem igen så hade en bil kanat ner i diket stax efter rondellen mot Örslösa. Det är inget roligt att köra bil vintertid. Det är som att spela roulette nästan tycker jag ibland.

Fick fylla på K-sprit.

Publicerad 2010-01-06 20:35:01 i Allmänt,

Min bil kan verkligen gå billigt när det gäller. Jag brukar inte behöva fylla på K-sprit för Jet:s bensin är välldigt bra och innehåller redan medel som ska göra att bensinen inte fryser, men idag fick jag fylla på K-sprit. Bensin mätarn sjönk knappt någonting idag, och när jag var på väg hem från stallet och gasade på lite mer när jag kommit på bättre underhållen väg, så började bilen nypa. Nypandet släppte när jag slutade gasa men nöp lika snabbt igen när jag gasade. Jag gasade på lite i panik för jag tänkte att snart stannar den men när jag saktade ner igen så gick bilen bättre och slutade nypa. Jag tog en sväng förbi där jag bor men beslöt snabbt att kolla om ÖoB var öppet för att köpa K-sprit, och det var öppet. Under turen till stallet och tillbaka idag så har bensinnålen knappt rört sig på sig, och så kallt som det är så dricker ju bilarna mer. Jag fyllde på halva halvliter flaskan K-sprit så jag hoppas ispropparna som har satt sig nånstans ska släppa tills imorgon. Jag har insprutningsmotor och några ggr om året så brukar jag också hälla i injectioncleaner i tanken så att beläggningar mm rensas bort. För många år sedan när jag hade en Volvo så frös det stup i kvarten i förgasarn fast jag hällde i K-sprit i bensinen så det nästan var mer K-sprit än bensin i tanken. Då tankade jag på en tapp som inte låg så långt ifrån där jag bor (macken är borta nu). När jag beklagade mig för en bekant om att förgasarn bara frös så sa han att jag skulle byta mack. Då började jag tanka på Jet och därefter frös inte förgasarn mer på den bilen.
 

Pingvinväder.

Publicerad 2010-01-05 18:53:18 i Allmänt,

Fy, det är ricktigt pingvin väder ute. Har varit och hämtat hö idag med hjälp av lillbrorsan. Skulle ha hämtat det i söndags men bonden fick förhinder. Jag fick låna pickupen denna gången för hästkärran jag brukar låna håller på att lagas upp inför ombesiktningen så jag får snart hämta mer i slutet på månaden, hoppas bara det inte är så kallt nästa gång. Vattnet i stallet har frusit till vattenkopparna och jag är rädd för att det berodde på att vi hade öppet luckan upp till höloftet ett tag. Vi försökte inte ha öppet stalldörrarna för länge när vi snabbt bar in en hög höbalar, så vi hade några att bära upp när ytterdörrarna var stängda. Men jag märkte att det drog kall luft från loftet och ner i stallet medan vi höll på. När jag sedan skulle skrapa ner vatten i brunnen i spolspiltan så hade vattenskrapan frusit fast i väggen så färg lossnade. Vattnet i spolspiltan funkade i alla fall. Hoppas vatten kopparna tinar upp senare när hästarna står inne i natt. Vi har även fått instruktioner att ha stall fläckten på 1:an och inte på 2:an som vi brukar ha när hästarna står inne. 2:ans läge gör att luften cirkulerar mera men samtidigt blir luften kallare då. 14 minus var det ute vid stallet. Hemmavid i stan vet jag inte ricktigt eftersom jag fortfarande har min temp kvar vid fönstret på balkongen som nu är inglasad sedan 2 år. 6 minus är det där men det är säkert det dubbla utanför.
Hoppas att ni alla har haft ett skönt nyårsfirande i alla fall. Här har det varit lungt. Håller mig helst inomhus i kylan. Har haft mer ont än vanligt i min gamla ryggmuskel, men nu känns det bättre efter att varje dag ducha hett där jag har ont och massera mig noga. Mina muskler mår inte bra i sådant här väder. Jag känner av varenda muskelknut jag har.

Om

Min profilbild

Yvonne Johansson

Jag heter Yvonne johansson. Är sjukpensionär sedan några år tillbaka.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela