Yvonne Johansson

Tvättade bilen idag

Publicerad 2010-05-31 15:41:04 i Allmänt,

och invigde tvätten nere vid Frebacco och Mc-konsult. 20 kr kostar poletterna per st och sedan var det bara välja programmet man ville ha. Jag rekomenderar att tvätta bilen där för man hade gott om tid på sig att tvätta bilen på varje program, och man kunde även byta program mitt upp i en tvätt om man tyckte man var klar med programmet man höll på med. Jag köpte 3 poletter och jag hann även få in ett 4 program på 3 poletter. Jag hann att spraya bilen ordentligt med hett vax innan tiden tog slut. och om man var osäker på hur man skulle göra så var det bara att knacka på och fråga. Man behövde bara mata in en 20 kronors sedel så trillade det ut en polett som man sedan stoppade i automaten vid tvättboxen där man skulle tvätta bilen.
Senare i sommar så ska jag vaxa om bilen igen. Har man en röd bil så får man ligga i om bilen ska fortsätta vara fin och blank.

Jippikaiey!

Publicerad 2010-05-29 22:28:17 i Allmänt,

Här kommer min första animerade och galopperande häst jag gjort. Det var inte lätt ska jag säga att rita rörelserna så att benen och kroppen skulle hamna där dom skulle vara. Jag fick kasta en del papper på vägen men det blev väl ok, men titta inte för mycket på huvudet. Man blir lite omskakad då. Kroppen och benrörelserna blev rundare i sina rörelser. Jag tycker att det är lättare att rita sådana här funny horses. Man behöver inte rita så noga då.
 Jag gjorde en ny, mindre animation som jag tycker jag fick till bättre inne i gimp. Man får vara noga med att sätta bilderna eller penslarna som bilderna kallas, så bra som möjligt så det inte blir hoppigt, skakigt eller ojämnt. Jag får träna på att rita galopprörelserna lite bättre. Bakdelen skulle behöva komma upp i luften lite mer och framdel skulle behöva bli lite lägre. Gångarten är fyrsprång och är det snabbaste gångarten en häst kan springa i.
Här kommer galoppen i slowmotion också. Gonatt på er. Nu ska jag gå och lägga mig.

Chevan

Publicerad 2010-05-29 15:05:17 i Allmänt,

Här kommer ett par rykande färska bilder på Chevan. Lillbrorsan ska för första gången med Chevan på Cruising i trollhättan idag, och han står och  fixar till lite saker inför färden.
 Jag har mixtrat lite med bilderna i datorn så bilderna ska bli lite bättre och effektfullare. Jag har ingen digitalkamera så bilderna är tagna med mobilen. Obs! bilen står utanför Roadmasters i Lidköping.

Testing testing!

Publicerad 2010-05-28 11:17:32 i Allmänt,

Här kommer en animation som jag snabbt slängt ihop för att testa rörelser med penslar. Jag plitade ihop en pinnhäst i fyra olika rörelse moment som jag sedan gjorde till penslar. Jag ville bara testa och se hur det kommer se ut innan jag gör en mer avancerad häst som galopperar. När jag var liten lekte jag med den här sortens pinnhästar och gubbar på pappret, så det blev en sorts serier.

Fy på mig

Publicerad 2010-05-27 16:33:15 i Allmänt,

Fy på mig, för jag red omkring i hagen utan hjälm. Det var inte meningen igentligen att jag skulle rida. Vaknade i natt vid 4-tiden av att det värkte som skam. Gick upp och rörde på mig och tittade lite på tv och satt vid datorn. Strax efter 5 bäddade jag om soffan så jag skulle ligga lite bättre så jag inte skulle få mer ont. Lyckades somna och vaknade sedan vid 9 och proppade i mig dom två sista Panodil zap vid frukosten. Innan jag åkte ut till Mallen så stannade jag till vid Netto och där till min förvåning så hade dom också börjat sälja receptfria mediciner. Va skönt tänkte jag. Då slipper jag åka till apoteket. Väl ute hos Mallen så parkerade jag vid Milles ägares, föräldrars hus, på parkeringen där båtfolket brukar parkera. Promenerade sedan bort till hästarna som befann sig vid "Skjulet". Ibland brukar jag ta bilen dit, speciellt om jag tänkt rida lite, och där upptäckte jag att det stod bilar på vägen redan, så det var väl tur att jag inte rog bilen dit, av lathet. Det kändes bättre i ryggen ju mer jag rörde på mig och när jag sedan höll på att borsta och skrapa bort lager av päls från Mallen så blev jag lite ridsugen. Skulle ryggen hålla tänkte jag. Kanske 5 minuter då. Ja varför inte, en liten stund. Och så höll jag på. Men så tänkte jag, hjälmen ligger ju kvar i bilen. Nä alldrig att jag går tillbaka för att hämta den. Skorna ligger ju också kvar i bilen. När Mallen tillsist var färdig borstad och blank o fin så bestämde jag mig snabbt, för vädret var ju precis lagom varmt. Jag slängde upp sadeln och sadlade så gott det gick, och satte sedan på hackamoret med reptyglarna jag satt dit istället, som ger mer tyngd. Tuffade sedan runt i hagen och ställde honom till både höger och vänster och red lite serpentiner. Det var så länge sedan jag red med Figgys hackamore och jag upptäckte att det gick mycket bättre att ställa Mallens huvud med det, än med Bosalen, och han blev mer samlad. Men himmel vad lite han orkade. Han orkade knappt uppför backen i galopp. 5-10 min red jag omkring, det räckte. Måste tänka på svanskotan så jag inte mår sämre sedan. Men det kändes gött i själen den lilla turen och Mallen var lite mer på hugget denna gången, även om han inte orkade så mycket. 

 

Jag vill ha sol

Publicerad 2010-05-26 17:59:52 i Allmänt,

Usch! Idag mår jag dävigt igen, men just nu lite bättre förutom svanskotan som fortfarande värker. Men det går hyffsat ändå när jag sitter på någon bra stol och har ett stöd runt midjan. Tänkte att jag skulle ner till garaget senare och byta tändstift, men nu har det mulnat igen och det ser ut som om det ska komma regn. Inne i garaget står redan en bil upphissad som trösklarna ska lagas på så jag kan inte stå inne och göra det. Jag kanske ska dammsuga istället för det behövs också, så tar jag tändstiften i morgon. Sedan igår så har jag plitat på en ny teckning som jag idag har gjort en animation av. Obs! Tyck inte för synd om katten, den består bara av lite lite färg och papper.

Sista gången gillt

Publicerad 2010-05-25 10:27:31 i Allmänt,

Nu är det sista gången jag animerar den här bilden. Jag fick minska den för att få den att funka i bloggen. Den ville inte funka när jag satte dit ramen plus att det kanske blev för mycket med allt vad det innebär när jag gjorde den ljusare.

Men man vet ju alldrig. Nångång längre fram kanske jag får för mig att öronen ska röra på sig lite. Jag ska rita lite nya teckningar först och se vad jag kan hitta på för roligt.

Har gjort arab-bilden ljusare

Publicerad 2010-05-24 11:42:34 i Allmänt,

Jag har gjort bilden ljusare så den syns bättre och en ram har satts på. Jag ska senare göra en animation av den men inte just nu. Måste vila ryggen och senare ska jag åka och titta till Mallen.

Skepp ohoj!

Publicerad 2010-05-24 10:42:53 i Allmänt,

Igår sydde jag färdigt bilklädslet till Chevan och var sedan nere i garaget och kollade med andan i halsen om det passade. Jag gjorde så gott det gick och det passade väl hyffsat. Det vicktigaste var väl att det skulle dölja alla skavanker och att det satt där det satt. En sak gör jag inte om, jag sätter mig inte i bilen en gång till. Det finns en anledning till varför jag är sjukpensionär och det blev jag påmind igen med råge. Jag satte mig på framsätet men där fanns en knöl som tryckte på svanskotan. Det kändes inte bra så jag satt inte särskilt länge. Ändå så började det pulsera och värka som skam och jag hade inte någon skön natt. Jag får vara nogare med att se upp i framtiden med vad jag sätter mig på, och framför allt att försöka att låta bli att ta åt mig vad folk säger, som inte har någon aning om vad dom pratar om.
På vägen hem senare tog jag vägen förbi hamnen och såg skeppet vars namn jag inte kommer ihåg, vara på ingånde in i hamn. Det såg så fint ut att jag stannade och tog några bilder. 

Animerad Arab i akvarell

Publicerad 2010-05-23 10:18:58 i Allmänt,

Här kommer ännu en gammal teckning jag hittat. Jag ritade av en Arab för ca 15-20 år sedan och nu tyckte jag att den skulle få lite mer liv i sig.
Det går rätt fort nu och göra animeringar med hjälp av penslar som man gör själv. När man väl vet hur man ska göra så går det av sig själv.

Obs! Det kanske ser lite otäckt ut med ögonen, för hela ögat rör sig. Jag ska testa senare att bara göra penslar av ögonlocken nästa gång, och se hur det ser ut.
Här kommer ännu en animation av ett hästhuvud i pastell som jag gjorde förra året.

Animerad katt

Publicerad 2010-05-22 12:12:29 i Allmänt,

Nu är jag i farten igen. Den här katten bor i samma hus som Miltonmus och brukar försöka få tag på Milton när tillfälle ges. Hittade teckningen igår och gjorde en animation av den idag. Jag mår lite bättre i huvudet idag, än så länge i alla fall. Himlen såg bättre ut i morse, men nu verkar molnen hopa sig igen och se lite gulaktiga ut. Igår badade Lidköping nästan helt i dimma och luften var tung att andas på vissa ställen.

 

Milton mus

Publicerad 2010-05-21 18:13:03 i Allmänt,

Får jag presentera Milton med vänner. Milton är en mus som jag hittade på för jättemånga år sedan. Det var när jag var sjukskriven som han dök upp, och jag har alltid gillat Walt Disneys figurer så han och hans vänner påminner lite om Askungens små möss litegrann. Jag har gjort en liten animation av en gammalteckning och här är resultatet. Milton är längst till vänster, Max i mitten och sedan Max fru Lina. Milton är en husmus och Max o Lina skogsmöss.


Ha ha dom ser ut som små nickerdockor tycker jag.

En rivstart

Publicerad 2010-05-21 10:52:48 i Allmänt,

När jag gjorde den här animationen så kom jag på strax efteråt att, den var nog inte ricktig färdig. Ska nog sätta en gubbe i bilen senare som kör bilen. Det ser lite otäckt ut med en föraralös bil.

Åter glömsk

Publicerad 2010-05-21 10:05:12 i Allmänt,

Jag höll på att frosta av frysfacket i kyslskåpet igår, för det var en hel del is där, så det knappt fanns någon plats kvar. Det tog ett tag och senare på kvällen vet jag att jag tänkte att nu får jag inte glömma ta bort vattnet och sätta på kylet innan jag lägger mig. Tsss! På morgonen när jag kom ut i köket så kom jag ihåg kylskåpet. Det hade inte som tur var blivit så mycket vatten och jag lyckades undvika en smärre katastrof.

Hotrod

Publicerad 2010-05-20 23:06:15 i Allmänt,

Det finns några fina målningar i Kents garage som en kille har gjort. Jag fotade av dom en dag och nu har jag gjort en animation av en av bilarna. Här kommer den Wroooom!

Jag vill bo på landet!

Publicerad 2010-05-20 18:58:51 i Allmänt,

Nu mår jag så där pyton igen. Varje sommar gör jag det. Känner mig instängd och vill göra så mycket men har inga pengar. Äckligt och klibbigt väder är det också och åskan har man hört på håll nästan hela dagen. Jag fick lite pengar i födelsedagspresent och dom tog slut nu när jag var på Bil allt och köpte tändstift, fördelarlock och rotor, plus en 1liter olja så länge. Får byta all olja och oljefilter senare när jag får hjälp med att hissa upp bilen, men så länge får jag fylla på lite olja så den inte tar slut helt i motorn. Har räcknat ut att bilen drar 1 1/2-2 liter olja om året, och det är väl inte så farligt för en gammal bil på 22 år.
Stack sedan iväg till Mickes kiosk och spelade på lotto + Joker. 22 kr kostade det. Jag kommer inte ihåg när jag spelade lotto senast. Jag är absolut ingen stor spelare för jag brukar stoppa mina pengar i sparbössan till Mallens hovslagare, men nu fick jag ett infall. Kanske för att jag så vansinnigt skulle vilja bo på landet eller kunna unna mig lite nya saker och slippa känna den där knuten man har i magen nästan gämt och ständigt. Jag är uppväxt på landet och det är så rogivande och lugnande där ute plus att man slipper höra ständig trafik och grannar. Usch! Jag kände i bilen idag när jag körde omkring i trafiken att jag nästan höll på att få klaustrofobi. Bilar överallt och människor som sprang omkring. Jag tror det klibbiga vädret gjorde sitt också, att man känner stressad och retlig. När jag dammsög idag så rann svetten så jag fick lägga badhanduken runt nacken igen. som jag brukar få göra på sommrarna. Jag tycker om värme men då ska det vara torr värme och inte regnskogsklibbig värme.

Glömsk!

Publicerad 2010-05-20 01:04:16 i Allmänt,

Jag höll på att glömma ta upp tvätten från tvättstugan ikväll, och till råga på allt så kan man inte gå ner den vanliga vägen pg. renovering av källtrappan utifrån. Tvättstugan ligger i grannhuset och efter klockan 10 så låser dörrarna till trapphusen. Jag fick leka fasadklättrare ner till tvättstugan men sedan gick det bra att ta innervägen upp ur källaren, som tur är eftersom man har famnen full av tvätt då.
Jag har varit välldigt trött nu ett par dagar. Jag har försökt lägga mig lite tidigare men då vaknar jag tidigare och av någon anledning blir jag alltid så trött då. Om jag går och lägger mig senare och sover längre, då blir jag inte så trött. Konstigt.
 Idag har det också varit den varmaste dagen hitills tror jag, och välldigt fuktigt, nästan lite kvavt. Imorgon säger dom att det kanske kan bli någon åskknall häromkring. Då blir det väder att sy färdigt lillbrorsans klädsel till chevan.
Jag har ocskå varit inne i Gimp och gjort en ny animation med hjälp av penslar, som jag gjort själv. Det är välldigt svårt att "skära" ut bilden med hjälp av musen, för det blir välldigt ojämt och hackigt. Jag ska göra mer penslar längre fram och se vad jag kan göra för kul.

Skador vid vårdslös ridning

Publicerad 2010-05-17 13:01:32 i Allmänt,

Här kommer en film jag hittade på youtube som visar vilka skador man ger hästen vid vårdslös ridning. I början av filmen visar olika tester på olika bett och hur dom påverkar hästen vid för hårda tygeltag. Om hästar verkligen kunde prata med oss så skulle dom nog säga ett och annat ord till oss.

Mord igen!

Publicerad 2010-05-17 11:18:23 i Allmänt,

Det har skett en hel del mord i Sverige på sista tiden och senast var i Lidköping i helgen, där jag bor. Jag undrar om det kan bero på att folk mår så dåligt så dom inte kan lägga band på sig och sin ilska, så dom flippar ur helt. Våld har alltid funnits och ibland beter sig människan värre än vad ett djur skulle bete sig. Jag tror det beror på psykisk ohälsa, och om det det sedan finns alkohol eller droger med i bilden så släpper hämningarna helt. 
 Det har alltid funnits psykisk ohälsa i någon form, men samhället är så stressat idag och det föds mer människor än någonsin, samtidigt som alla ska ha jobb, leva gott och göra en massa aktiviteter. Dagens samhälle sätter en oerhörd press på människor och många blir utanför. Både högutbildade som lågutbildade får inga jobb. Alla vill ha det som grannen har och lånar pengar för att kunna köpa den allra senaste prylen. folk lånar så mycket pengar så dom måste låna igen för att kunna betala sina skulder. Och sedan vips så står dom utan jobb på köpet, och så går dom i personlig konkurs.
Man kan skriva hur mycket som helst om varför människor mår dåligt och varför människor begår mord mm. Det kommer bara att bli mer och mer människor på jorden och jag befarar att det bara kommer bli jobbigare och jobbigare att leva om man inte kommer på något sätt att ändra på våran levnadstil.
He! Jag kom på att man kanske skulle ha en viss utbildning i skolan eller så, hur man ska undvika dom olika ekonomiska fällorna man kan hamna i, i livet. Få en bättre vägledning i hur man ska bete sig så man får en bra start efter skolan. Jag har märkt att den generationen som nu föds har blivit välldigt bortskämda med att få en massa saker av sina föräldrar, som i sin tur har fått låna pengar för att kunna köpa saker till sina barn. Sådant leverne kan skapa psykist ohälsa senare i livet, pg. av att barnen försatt sig i en ekonomisk kris.
Nä nu är det slutskrivet om detta. Man blir deprimerad bara man tänker på det. Jag har varit inne i Gimp igen och lekt, och gjort en ny animation. Synd att Vicke har slagit igen sin sida om animationer. Jag kommer sakna den sidan. Jag har visserligen sparat en del istruktioner i datorn, men ibland kommer man på något eget som man vill fråga om. Nu känns det som om man bakar en kaka utan recept, ha ha. Få se vad jag kan koka ihop utan att det blir dumt.

Ha! det ser ut som båten tar sig fram i full snöstorm eller dimma.

Galen Nossa!

Publicerad 2010-05-16 11:25:12 i Allmänt,

Här är lite nytagna bilder på min katt Vitnos, alias Nossan. Hon ska fylla 9 år till hösten men ser fortfarande ut som ett litet lurvigt nystan och blir lite galen titt som tätt. När hon var yngre var hon ännu värre och flög mellan möblerna som en flygande ekorre och skrämde livet ur mig när jag inte var beredd. En gång pratade jag i telefonen när hon plöstligt kastade sig över huvudet på mig. Jag hoppas att hon kommer leva i lika många år till för vad vore livet utan denna lilla goa katt.

Idag vaknade jag av värk pg. av att jag inte legat så bra. Fick lite panik och gick upp. Åt lite och tog 2 värktabletter och och lade mig igen med en kudde under rumpan så värken skulle släppa. Jag kan inte ligga hur som helst och inte hur länge som helst. Mina muskler stelnar till och den bästa ställningen är att lägga upp fötterna högt på tex. soff hörnet med lite kuddar under, men när man sover så rör man ju på sig omedvetet och om jag har otur så hamnar jag i en ställning så hela nästa dag och kanske flera dagar senare blir förstörda av värk.
Det blev en ricktig sjusovar dag för mig idag därför, och med Nossan på långsträcken ovanpå.

Grattis lillbrorsan!

Publicerad 2010-05-15 14:03:54 i Allmänt,

Idag fyller lillbrorsan 37 år och jag ska dit och fira honom om en liten stund. Ska även ut till Mallen senare och prova hans nya grimma som är gjord av extra mjukt material. Även ett matchande flugpannband ska han få. Vad lillbrorsan får, det talar jag inte om här.

Hästhumor

Publicerad 2010-05-14 22:59:42 i Allmänt,

Jag hittade några gamla serier som jag ritat för några år sedan och jag kanske ska försöka göra lite animationer med dom här hästarna längre fram. Man kan nog få hästarna att göra någonting genom att förvandla lite bilder till penslar tänkte jag. Jag måste bara hitta en bra penna i bokhandeln först som inte flyter ut och som tål vatten. Har inga bra pennor just nu.

Nylackad Cheva

Publicerad 2010-05-14 10:21:49 i Allmänt,

Nu har Chevan varit nylackad ett tag och hela våren har listor och annat satts på. Jag har sytt ett överdrag till framsätena och jag ska även försöka mig på att sy till baksätet också. Det är bara så att det döljer alla skavanker så länge för det kostar en slatt att restaurera en 50-årig gammal plåt dam. Hon har en gång rullat på västkusten i USA och när lillbrorsan köpte henne så var allt i originalskick. Lacken var så tunn och solbränd så det fanns knappt någon lack kvar på vissa ställen, och stoppningarna i sätena har torkat sönder så det knastrar och smular sig sönder sig under rumpan på en när man sitter på dom. Det kommer nog ta en del år att pyssla ihop denna dam och spara sina pengar väl så man har råd med det. Här kommer en nytagen bild utanför garaget där den står.
 Här kommer lite andra bilder på gamla bilar som var med på en Cruising i Lidköping förra året.

Tur man har datorn

Publicerad 2010-05-13 16:10:10 i Allmänt,

Tur man har datorn för jag har tråkigt. Jag har varit inne i Sqirlz och Gimp igen och gjort mer blixt o regn animationer och denna gången fick mormors gamla stuga från Bohuslän vara modell. Stugan byggdes på 1860-talet och då fanns det tillhörande ladugård och andra mindre byggnader med. Men nu vet jag faktiskt inte om stugan finns kvar efter all snö som kom i vintras. Mormor ärvde den av en släckting när jag var nästan nyfödd och hon sålde den när jag var i 10-års åldern.
 Stugan låg i mellan 2 höga bergknallar, så när åskan gick så smällde det nåt så fruktansvärt pg. av bergknallarna så jag blev totalt vettskrämd och ville därifrån. Det lät som om hela jorden skulle rämna. Hemma i Lidköping som ligger i kanten på Vara slätten så lät åskan långt ifrån så hemskt. När åskan inte gick så brukade jag roa mig med att skrika och ropa ord, för det ekade så skojigt mellan bergen. Tänk då när åskan gick vad det ekade och small då.

Lite mer bilder

Publicerad 2010-05-13 12:22:42 i Allmänt,

Här kommer lite mer bilder. Dom 2 första är tagna utifrån Kållandsö där Mallen går på bete, och dom två andra är från Lidköping.

Dom 2 andra från Lidköping föreställer Lidköpings Rådhus som står mitt på torget, och den andra bilden förställer Lidan som Älva heter som rinner genom Lidköping. Bilderna är tagna med mobilkameran.

För 44 år sedan så föddes jag

Publicerad 2010-05-12 00:46:54 i Allmänt,

5 minuter över midnatt för 44 år sedan föddes jag. Och som ni märker sitter jag uppe på nätterna och skriver i bloggen. Jag tänkte åka ut och titta till Mallen i morgon eller idag rättare sagt, och jag hoppas jag hinner ut innan regnet som ska komma kommer. Jag brukar må som bäst i musklerna innan jag ska lägga mig, om jag inte har någon ricktig inflammation på gång. Därför drar jag mig för att gå och sova, för på morgonen mår jag inte så bra igen. Man skulle vara som en häst som låser benen så man kan stå och sova. Det vore något det. Godnatt i alla fall nu, för till slut så måste man få sina behövliga timmars sömn.

Grattis Rebecka

Publicerad 2010-05-11 11:13:12 i Allmänt,

Till dina 3 nya syskon. Jag var inne på din blogg och tittade och såg att du nyss fått dina 3 trillingsystrar. Nu får du verkligen fullt upp med att hjälpa din mamma.
Idag ska jag ut och handla tårt ingredienser för imorgon är det en annan som fyller år. Gissa vem? Min lillebror fyller också år till helgen så det är är fullt upp. Jag ska plita ihop en chocklad och banan tårta tänkte, inget märkvärdigt alls, och köpa lite småkakor. Jag kan baka men det är ingen idé och stå och baka en massa när det det finns så mycket goa kakor att köpa tycker jag.
Obs! Jag har varit inne i Sqirlz och Gimp och lekt lite igen. Tyckte det var välldigt roligt i går med att göra blixtanimationer, så nu har jag gjort en till. Bilden är tagen från ett fönster i trapphuset där jag bor, förra året. Det såg så åsklikt ut så jag tog lite bilder för skoj skull. Bilder som jag har användning för nu.

Nu fick jag till det

Publicerad 2010-05-10 20:27:28 i Allmänt,

Det var lite annorlunda men lättare att göra blixtrar i en animation som redan hade en massa lager, så nu ser det bättre ut. Fattas bara lite kabong & pang ljud.

Mer åskväder

Publicerad 2010-05-10 19:44:20 i Allmänt,



Så här blev animationen tillsammans med regn. Jag tyckte Vickes animation var bättre för det var mer flyt i den animationen. Regnet stannar upp några sekunder innan det blixtrar till. I Vickes animation stannar regnet inte upp så jag vet inte om jag gjorde helt rätt.

Bli inte rädda nu

Publicerad 2010-05-10 14:59:10 i Allmänt,



Ha ha ha, nu gjorde jag det ricktigt fast utan regn så länge. Ja glömde klicka i för att spara som animation när jag gjorde den förra animationen. Ibland har man inte huvudet med sig. Det var kul att göra åska. Bilden är från Henån där jag stannade till och njöt av naturen förra sommaren. Himlen är perfekt för lite åskväder. Jag ska försöka att få till lite regn också senare. Det enda som fattas är smällen och åskmullret som kommer efter blixten. Då skulle nog man fara av stolen av förskräckelse.

Åskan går, Åskan går inte

Publicerad 2010-05-10 10:43:33 i Allmänt,



Nu har jag gjort en åskanimation men den vill inte röra på sig. Den rörde på sig i Gimp fast det var redan lite trög där redan tyckte jag. Jag har märkt att mina animationer inte funkar ibland när jag lägger in dom i bloggen. Då har jag testat att göra bilden mindre och då har jag fått fart på dom. När jag gjorde den här animationen inne i Sqirlz med regnet och ringarna på vattnet så minskade jag bilden redan då för att få regnet att strila. Jag undrar om det kan bero på hur snabbt mitt modem är?
Obs! Jag tog en snabb titt igen på animationen inne i Gimp, efter att jag lagt ut den här, och nu rör den sig inte där heller. Jag måste ha nog ha gjort något fel nånstans, fast jag är rätt säker på att jag sparade ner den rätt. Jag behöver nog dricka lite mer kaffe tror jag. Jag känner mig fortfarande inte ricktigt kry. Det lurar en förkylning i mig som inte ricktigt vill bryta ut.

Grattis på födelsedagen

Publicerad 2010-05-09 10:11:11 i Allmänt,

För idag fyller Milles ägare år. Hoppas hon inte blir arg nu när jag skrivit att hon fyller år idag, i bloggen. Ska ta en tur till Mallen senare och ge honom lite gott och borsta upp honom.

Jogg (trav) & lope (galopp)

Publicerad 2010-05-09 00:13:27 i Allmänt,

Här visar jag en film om hur man rider galopp och trav i western stil. Som ni märker ska det gå så sakta och lugnt till som möjligt och hästen bär huvudet välldigt lågt. När man rider på detta sättet så hamnar väldigt mycket av hästens vikt på framdelen och belastar den. När jag har ridit Mallen har jag försökt rida mer samlat och med huvudet högre. Jag har försökt att inte belasta hans framdel alltför mycket i onödan när jag ridit pg. av skadan han har i bröstet och bogen. En häst belastar normalt utan ryttare på ca 60-65 % av sin vikt på framdelen. Det är väl olika till häst till häst beroende på hur dom ser ut. Sedan när en ryttare kommer på så blir säkert belastningen ännu mera. Jag tror att om hästens finge bestämma så skulle nog den helst slippa bära huvudet så lågt och springa lite fortare. Man brukar inte se hästar jogga eller gå i lope i hagarna. När man rider så här är det för att ryttaren ska ha det så bekvämt som möjligt och slippa skumpa runt för mycket i sadeln.
Obs! Idag har jag inte ricktigt känt mig ricktigt kry. vet inte om jag hade lite feber tidigare under dagen men det känns lite förskylt i halsen och huvudet. Igår så stod jag bakom en dam i kassan i affären, och hon både lät och såg välldigt förkyld ut.  
 Tack föresten Vicke för informationen jag fick av dig idag, om hur man gör blixtrar. Min regnanimation verkar vara poppis. Ska gå in en dag i Gimp och sätta lite blixtrar själv på regnanimation jag gjorde för några dagar sedan. Jag undrar om man kan få blixten att slå ner i båten så den brinner upp? Nä nu var jag stygg. Jag såg på Monty Pytons flygande cirkus tidigare ikväll, och jag blev nog lite påverkad av deras tokerier.

Flying lead shange

Publicerad 2010-05-08 23:31:35 i Allmänt,

Här kommer en filmsnutt om hur man tränar galoppombyten. Jag tränade Mallen likadant som i slutet på filmen där ryttaren rider på ett spår som ser ut som en åtta. Man måste kunna flytta hästen åt sidorna och kunna styra bakdelen dit man vill först. Det blir svårt att få hästen byta galopp om den inte är tränad från grunden och är mjuk i kroppen. En stel häst som inte lyssnar på skänklarna (hjälperna) är som att köra en bil utan servo, brukar jag säga.

Teaching a horse to perform a rollback

Publicerad 2010-05-08 10:41:54 i Allmänt,

Jag och Mallen gjorde mycket rollback förr när vi var igång mer i ridningen. Han gör det fortfarande välldigt bra och tycker det jätte roligt, men det krävs stor bakbens styrka så nu för tiden orkar han inte så många. När Mallen inte var inriden än och han sprang och busade i hagen, så snurrade han runt sin egen axel i luften, dvs. både bak och framdel snurrade runt. När jag sedan började träna rollback så började han själv göra rollback i hagen när han busade. Han upptäckte väl att det var så mycket enklare och han kom snabbare iväg igen om han svängde runt så.

Training your horse to spin pt. 3

Publicerad 2010-05-07 20:46:49 i Allmänt,

Se föregående film innan du ser den här. Obs! Det är vicktigt att hästen kan neckreining innan man börjar med att träna spinning. Ett par tunga westerntyglar är också a och o, det hjälper hästen att känna bättre när tygeln läggs mot halsen. Så här långt har inte jag ricktigt kommit med Mallen men jag har lyckats för lite snurr på honom i mellanåt så vi har kommit ett varv i spin. Jag har ridit mycket rollback med honom så när vi snurrat runt ett halvt varv så tror han att det är färdigt och vill sätta iväg i galopp igen. 

Usch va trött jag var igår

Publicerad 2010-05-07 08:50:00 i Allmänt,

Idag ska jag försöka ta det lite lugnt. När jag skrev i bloggen igår så blev det ingen ordning alls på det hela. Jag glömde ord eller så skrev jag för många ord av samma ord efter varandra, och jag blev inte nöjd med hur jag skrev heller. Jag har en tendens att skriva och beskriva händelser lite för mycket helt enkelt. Så nu i morse har jag ändrat igen på hur jag skrev. Jag håller på att hjälpa min lillbrorsa med att sy ett överdrag till hans cheva, så jag ska försöka med det idag. Det blåser välldigt ute och det väntas regn igen. Tidigare i veckan sa dom att det skulle bli varmt och soligt på söndag, men tydligen så blir det inte där jag bor.

Tog en tur ut till Mallen idag

Publicerad 2010-05-06 18:12:48 i Allmänt,

Och Mallen kom springande så fort han såg mig. Det var väl för att han visste att han skulle få morötter förståss :) Jag kunde inte låta bli att sedan ta en liten ridtur runt i hagen, för att testa hans mammas hackamore som jag alldrig ridit honom med förut. Man fick rida med välldigt lösa nästan hängande tyglar i början, för så fort jag tog lite i tyglarna så reagerade han med att fara upp med huvudet. Jag skulle också haft ett par western tyglar som är lite tyngre, precis som reptyglarna jag har som är gjorda av hästtagel. Man kan rida neckreining lite bättre då, dvs. man lägger yttertygeln mot halsen så hästen svänger undan för trycket. Mallen svängde runt rätt bra ändå. 
Jag red bara ca 5-10 min. Det räckte. Jag mår inte så bra i mina muskler och Mallen är inte ricktigt ok han heller. Han blev välldigt svett trots den lilla turen, men solen ligger på rätt bra i den hagen och Mallen har rätt mycket vinterpäls kvar. 
 Jag red lite sidpass och små volter i skritt. Sedan tog jag lite galopp uppför backen som finns i hagen. Ryggade sedan uppför i backen. Det är en bra träning för bakmusklerna och ryggen, och jag tror Mallen tycker om det för han ryggade snabbt uppför. Obs! Om ni läst det här förut och läser om det, så har ni säkert upptäckt att jag ändrat om det några ggr. Jag var så trött när jag skrev det här och ögonen sved så jag kunde inte fokusera mig ricktigt på vad jag skrev. Jag damp i sängen (soffan) igår kväll med kläderna på. Kanske det var bäst så ändå för annars vet jag inte ricktigt hur jag mått i musklerna på morgonen. Har knutar i musklerna överallt och är stel. Så nu ska jag ta en ricktigt het dusch på morgonkvisten så jag förhoppningsvis ska må lite bättre igen.

Ingen regnig sommar tack

Publicerad 2010-05-05 17:55:20 i Allmänt,

Jag har varit inne i Sqirl och gjort en animation med ringar på vattnet. Usch ingen rolig animation kanske att göra med tanke på att man just nu vill ha vårsol och värme. Jag hoppas verkligen att sommaren ska bjuda på solsken och värme och lagom med regn, så växterna inte ska torka bort. Lagom av allting helt enkelt.

Mer bilder

Publicerad 2010-05-04 14:06:39 i Allmänt,

Här kommer lite mer bilder från betet som jag inte tog med igår.



Sista bilden är på skjulet bredvid vars tak rasade i vintras pg. av all snö som fanns på skjulets tak. Taket till vagnskjulet kunde också ha rasat men dom hann att få bort snön innan det hände något. Vet inte hur det gick med traktorn som står där. Dom som äger gården är välldigt gamla och jag vet inte hur fungerbar traktorn är. Obs! Milles ställde sig hela tiden ivägen när jag skulle ta kort på dom. En ricktig linslus var han. Därför är det lite mer kort på honom, ha ha ha.

Blider från betet

Publicerad 2010-05-03 19:12:12 i Allmänt,

Idag har jag varit ute och tittat till Mallen och han verkar trivas som fisken där ute. Han är mycket lugnare i år och inte så rädd och harig som förra året. Nu går han även uppe vid skogen och betar redan. Förra året var han livrädd för att gå upp dit, i början.


Sista bilden föreställer Vagnslidret som är iordninggjort så dom kan stå där inne på nätterna. På vänster sida som inte syns finns en fönsteröppning utan något fönster i, som hästarna kan stå och titta ut igenom. När bägge hästarna står inne så delas lidret av i mitten med hjälp av en kraftig planka så hästarna får stå ifred för varandra. Det är bara under Maj månad som dom står där, eller vid extremt oväder.

Forts. på Western Basic

Publicerad 2010-05-02 22:13:54 i Allmänt,

Idag har jag inte varit ute hos Mallen. Nu när han går ute vid betet och det är längre att åka så tar Milles ägare hand om honom. Jag ska åka ut i morgon o kolla hur han har det. Ungefär 2-3 ggr. i veckan brukar jag åka ut och titta till honom. Jag brukar borsta upp honom o kolla allmänt så han är ok. Ge honom en morot också är nästan ett måste. Dom senaste åren har jag börjat och skämma bort honom lite mer med godis men han måste backa först innan han får, eller göra något annat. Om Mille är ute på en motionsrunda så ska jag ta en promenad med honom i omgivningarna, och om jag mår rätt ok i ryggen en dag så ska ta en liten tur i hagen också, tänkte jag. Just nu mår jag lite sämre beronde på att vädret är instabilt. Ena dagen är det varmt och fuktig och nästa dag kallt och blåsigt. Jag tänkte en dag ta lite mer kort på vattnet för att sedan göra lite mer animationer i Sqirl också.
 Jag har varit inne på youtube igen och laddat upp en fortsättning på the basic principles of western riding, så här kommer en snutt som handlar om markarbete. Obs! Att rida western är inte som på film som många tror. Det ligger lika mycket grundarbete i westernridning som i vanlig ridning för att få hästen lydig och mjuk.
 

Äntligen är Mallen på betet igen

Publicerad 2010-05-01 21:19:51 i Allmänt,

Det var blåsigt och kyligt idag, men nu är Mallen o Milles ute på Kållands ö igen. Hästarna kände nog på sig vad som var på G, för när vi gjorde iordning dom i stallet så var det ett himla skitande på dom, ha ha ha. Vi hann inte ta bort lorthögarna för än en ny låg på stallgången. När hästar känner stress eller spänning så tömmer dom magen för att kunna fly fort för eventuell fara. Senare på vägen dit ut så rörde sig Mallen förvånandsvärt lite i transporten imot vad han gjorde i höstas när vi åkte ifrån betet. Jag var tvungen att stanna på vägen för att kolla så att han stod på alla fyra benen i transporten, och när jag tittade till honom så ångade hela transporten av hästsvett för han hade stressat upp sig så. 
 Denna gång när vi åkte till Kållands ö och betet så hade han blivit lite svett på hals och boge men han var lugn ändå, och det första han gjorde när han backat ut ur kärran var att sätta tänderna i en tuva gräs. Det såg så roligt ut. Han backade ut snett åt vänster med rumpan och när han sedan svängde runt och fick syn på all färsk gräs aldelles vid framhovarna så blev hans ögon jättestora. Jag kunde ricktigt höra honom säga, ååh gräs! och sedan körde han blixtsnabbt ner huvudet och började beta som om han var utsvulten och höll på att svälta ihjäl. Nu har han det bra och jag känner mig avslappnad också. Tänk den som kunde bo så fint som Milles ägares föräldrar. Jag kan bra säga att det finns få hästar som har så fint bete med sjöutsikt å allt.
 

Om

Min profilbild

Yvonne Johansson

Jag heter Yvonne johansson. Är sjukpensionär sedan några år tillbaka.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela